«Forholdismen» er velgjennomført blant lærere, dessverre. I slutten av mars 2011 deltok jeg på et seminar hvor blant annet lærere fra den videregående skole holdt en del innlegg. De tre utskjelte ordene «i forhold til» ble ganske godt misbrukt i flere av setningene som ble ytret.

Er ikke folk bevisst på det de sier og skriver? Vet de ikke at «i forhold til» er en sammenligning?

Vi kan ganske enkelt bytte ut de tre ordene «i forhold til» med de to ordene «sammenlignet med». Får setningen en annen mening, så er det ingen sammenligning i setningen, og da skal man ikke bruke «i forhold til». I stedet bør man lete etter de riktige ordene som «angående» og «om».

Kommer dette problemet av ren latskap? Lærerne er ikke de eneste som synder, for politikerne våre er også flinke i denne «idretten». Det er bare så synd at det utdeles ingen medaljer for innsatsen.

Jeg er heldigvis ikke den eneste som reagerer på denne slurvingen, men det er skuffende at vi ikke kan bli kvitt denne landeplagen.

Har du lyst til å lese flere skremmende eksempler, så ta en titt på Kjetil Bragli Alstadheims blogginnlegg hos Klarspråk. Per Egil Hegge har tatt opp problemstillingen minst et par ganger. Se her og her.

Det finnes en egen webside med altfor mange eksempler på feil bruk av «i forhold til». Ta en titt på http://forholdisme.no/, men på eget ansvar. :D

De nasjonale retningslinjene for grunnskolelærerutdanningene er til tider en språklig dott, i allefall om vi skal tro «Lærerutdanneren Bjørn» og hans blogginnlegg.

En annen ting som irriterer meg, er at flere og flere setter ordmellomrom både før og etter skråstreker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>